MOET IK NU WEL OF NIET DE TANDEN POETSEN VAN MIJN HOND?

Tandenpoetsen voor honden
Helaas krijgen veel honden krijgen vanaf de leeftijd van twee jaar te maken met ontstekingen in de mondholte. Deze zijn vaak met het blote oog niet eens te zien, maar kunnen voor veel problemen zorgen mits er niets aan gedaan wordt. Voorkomen is beter dan genezen en gelukkig kunnen diereigenaren hier zelf een hoop aan doen.

Veroorzaker van gebitsproblemen
De grote veroorzaker van gebitsontstekingen bij honden zijn tandsteen en tandplak.
Tandsteen is een hard geworden laag tandplak, die voornamelijk bestaat uit bacteriën die reageren op stoffen uit het speeksel. Tandsteen ontstaat wanneer calcium en fosfaat uit het speeksel in de bek met de tandplak terecht komen, waardoor de tandplak hard wordt. Hoe meer calcium en fosfaat er in het speeksel zit hoe groter de aanleg voor tandsteenvorming. Gezond speeksel is dus belangrijk voor een gezond gebit!

Waarom is een gezond gebit belangrijk voor je hond?
De spijsvertering van een hond duurt gemiddeld 8-9 uur en start al met de enzymaanmaak in de bek (speeksel) tot aan de uitscheiding. Spijsverteringsenzymen zijn aanjagers van de spijsvertering, ze maken de bek vochtig en de voeding zacht voor vertering.  Teveel tandsteen beperkt de functie van onder andere opname en vertering van voedingsstoffen en beïnvloedt op die manier de gezondheid van je dier. Ook kan tandsteen zorgen voor vervelende ontstekingen en infecties. Dit kan pijnlijk zijn en bij verwaarlozing zelf leiden tot tanduitval. Ook kunnen bacteriën die tussen je tanden blijven zitten zorgen voor schade aan hart, nieren en spieren van de hond. Het is dus belangrijk voor de algehele gezondheid van het huisdier dat er goed voor het gebit gezorgd wordt.

tanden poetsen hond

Hoe herken je gebitsproblemen bij je hond?
De meest voorkomende symptomen van een slecht gebit zijn een rood en ontstoken tandvlees dat snel bloed en een slechte adem.
Overmatige speekselvorming, niet eten of slechts kauwen aan een kant en geel of bruine tandaanslag kunnen tevens aanwijzingen zijn voor gebitsproblemen bij de hond.

Hoe reinig je het gebit van je hond?
Qua gebitsreiniging kun je als baasje veel zelf doen. Je kunt de tanden van je hond poetsen met een speciale hondentandenborstel en pasta. Aan te raden is om dit 2 tot 3 keer per week te doen.

Natuurlijke diëten met gezonde ingrediënten zijn altijd beter voor je huisdier en een gezonde hond zal ook een gezonder gebit hebben. Als jouw hond gevoelig is voor tandplak, dan is speciaal hondenvoer gericht op honden met een gevoelig gebit een verstandige keuze. Goede voeding, dat niet al te zacht is, zal zorgen voor de aanmaak van voldoende speeksel en dat is weer belangrijk voor een gezond gebit.

Als laatste zijn er speciale voedingssupplementen op de markt voor honden. Deze bevorderen niet alleen het immuunsysteem van de hond, maar kunnen ook een gezond gebit stimuleren. Leaf Animal Care heeft 100% natuurlijke voedingssupplementen in het assortiment zoals LEAF Vlozaad wat de darmwerking van de hond vervordert.
LEAF Zwarte Komijn bevordert het immuunsysteem en verhoogt de weerstand.

Extra Tip! Geef je hond geregeld een vers slagersbot om de tanden schoon te houden.

Extra Tip! Er zijn kauwspeeltjes op de markt die helpen bij het verwijderen van tandplak. Zo gaan lekker spelen en tandverzorging hand in hand.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping Cart (0)

Winkelwagen