HOE KAN IK VLOOIEN- EN TEKEN VOORKOMEN BIJ MIJN HOND?

De beste natuurlijke manier om vlooien en teken te voorkomen bij hond en kat is de weerstand van het dier te verhogen, de conditie en spijsverteringssysteem te verbeteren en zo het dier onaantrekkelijk te maken voor vlooien en teken.

Reguliere ontvlooiingsmiddelen worden vaak aangeraden terwijl er geen besmetting is aangetoond. Dit belast het immuunsysteem negatief en kunnen helaas zorgen voor een disbalans. Bovendien zijn deze middelen toxisch met bijwerkingen zoals braken, kwijlen, diarree, (plaatselijke) huidirritaties, jeuk, traagheid, opwinding, etc. Werken met kruiden en natuurlijke middelen ondersteunt de natuurlijke balans van het lichaam van uw dier en kan evengoed zeer effectief worden toegepast.

Hoe zijn vlooien te herkennen?

Vlooien (vooral Ctenocephalides felis en C. Canis) zijn bloedzuigende insecten. Alleen de volwassen stadia worden aangetroffen op je hond. Een vlooieninfectie ontdek je vaak pas als het te laat is door meer poetsgedrag of krabben. De beste detectiemethode is het uitkammen van de vacht op een vochtige tissue. Volwassen vlooien en vlooienfeces (zwarte korreltjes) kan je opsporen door de kam uit te kloppen op de tissue.

Wist je dat de meest voorkomende vlo, ook bij de hond, de kattenvlo is?

Een effectieve vlooienbestrijding vraagt om een preventieplan dat wordt nageleefd door de eigenaar en bestaat uit meerdere stappen. Of je alle stappen moet inzetten is afhankelijk van o.a. leefomstandigheden, infectiedruk en conditie van het dier.

Een preventieplan dus!

De eerste stap is het reinigen van je dier en de leefomgeving (mand, kussen, ligplekken) van je hond, vergeet daarbij de auto niet! De tweede stap is het aanbrengen van een zgn. geurscherm op de vacht. Je hond wordt daardoor minder aantrekkelijk voor springende kriebelbeestjes. De derde stap is het geven van een aanvullende diervoeding om de weerstand van je dier te optimaliseren waardoor het minder vatbaar wordt voor infecties.

Is jouw dier extra gevoelig voor teken en heb je meer (middelen) nodig om jouw dier te beschermen?  

De extra gevoeligheid kan te maken hebben met meerdere factoren; het gebied waar je wandelt, de vacht van je dier en de algehele weerstand van je dier. Bepaalde (nieuwe) rassen zijn gevoeliger dan andere helaas. Wat je het beste kan doen is het een meervoudig jaarlijks plan opstellen voor je dier dat bestaat uit een aantal vrij praktische tips:

Voorzorgsmaatregelen teken

  • Wandel niet in lange grassen en vermijd plekken waar er veel besmettingen zijn: Check tekenrader bijvoorbeeld: www.tekenradar.nl
  • Preventie van de omgeving van dier: spray ook de mand en lig/rustplekken in, check de achterbak met natuurlijk middel, bijvoorbeeld LEAF omgevingsspray. Dit legt een zgn. geurscherm aan en zorgt ervoor dat de plekken schoon blijven.
  • Maai het gras in de tuin en snoei struiken waar je hond in speelt.
  • Let extra op vacht- en mandhygiëne, was je dier zeker niet onnodig – dit verstoort de natuurlijke weerstand van de huid en talg! Maar houd de vacht goed bij.
  • Signaleren: Check na wandelen altijd je dier en verwijder de teek zo snel mogelijk (liefste binnen 24 uur). De meeste teken zijn niet besmet met Lyme gelukkig!

Toch gebeten? Nazorg bij een beet

  • Haal de teek er in zijn geheel uit met een pincet of tang.
  • Stuur de teek eventueel op voor verder onderzoek
  • Behandel de huid met een zacht huidproduct oa Bach Rescue gel.
  • Behandel de aangedane plek eventueel met groene klei, dit verkoeld en haalt eventueel vuil uit het wondje. Droogt op en kan je afborstelen.
LEAF Animal care
Preventie middelen teken
  • Behandel je dier voor de wandelingen met een natuurlijke vachtspray.
  • Combineer de vachtspray met een natuurlijke band, in het seizoen (op basis van EM keramiek of op basis van essentiële oliën).  Voordeel is dat je de olie ook op de kralen kan doen – naast dat ze een eigen sterke werking hebben.
  • Geef je dier in het seizoen (april- oktober) regelmatig kruiden bij de dagelijkse voeding die jouw dier minder aantrekkelijk maken voor parasieten en teken.
  • Zorg voor een optimale weerstand van je dier door bijvoorbeeld een jaarlijkse voorjaarsreiniging. Teken hebben in het eco-systeem om slechte cellen op te ruimen, ze zijn van nature aangetrokken tot zoogdieren waarbij de zuurbase in de huid (en bloed) is verstoort. Dit kan oa komen door medicatie, vervuiling, ouderdom, ziekte – die allemaal afwijkingen geven in de natuurlijke balans.

Maximaliseer natuurlijke weerstand – want dieren die goed in balans zijn, zijn minder aantrekkelijk voor parasieten zoals teken en vlooien.

  • Klopt de leefconditie en daginhoud van je dier? Is er voldoende rust en afwisseling etc.? Stress kan ook een trigger zijn waardoor je dier in weerstand achteruit gaat.
  • Let op voeding: Lees het label of de ingrediëntenlijst. Is het dierlijke eiwit op basis van slachtafval of zit er vlees in? Is de bron van vlees bekend en gekeurd of ook afkomstig uit niet EU landen en dus meer kans op vervuiling? Zitten er niet te veel vulmiddelen in?
  • Is de voedingsstatus van je dier op pijl (niet te dun, te dik, moeite  met de rui en/of slechte vacht)?
Kort samengevat, maak een (voor jullie haalbaar) preventieplan: om de hond, op de hond en in de hond.
Shop hieronder onze vlo/teken producten die jouw hond beschermd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping Cart (0)

Winkelwagen