PUPPY CHECKLIST

Wat een feest! Jullie krijgen een pup! Dit moet je allemaal geregeld hebben voor een soepele introductie van de nieuwe viervoeter. Kun jij al alles afvinken? #goedvoorbereid

DE BASIS 
1. Voer – en drinkbakjes, voer en snacks
2. Mand, matras en (reis) dekentje
3. Tuigjes en riem
4. Spelletjes en spelaanbod
5. Verzorging van vacht
6. Vaccinatie, ontworming en gezondheid
7. Verzekering en dierenartskeuze
8. Training en hondenschool
9. Opvang en vakantieplan
10. Aanpassingen in en om huis

  1. Voer- en drinkbakjes, voer en snacks – denk daarbij aan een voerbak die in hoogte verstelbaar is. Op de juiste hoogte eten is voor je hond heel belangrijk en voorkomt eetproblemen. Zorg voor meerdere drinkbakjes en vergeet ook een opvouwbaar drinkbakje niet, voor jullie toekomstige uitstapjes. Koop liever geen plastic bakken maar kies voor duurzame materialen; die gaan lang mee, zijn prettig in gebruik en bevatten geen schadelijke stoffen voor je dier. Voor de keuze van voer, krijg je vaak van de fokker en/of dierenarts een bepaald voedingsadvies mee. Je kan dit advies uiteraard beste opvolgen als je dier het er goed op doet. Voeradvies is, zoals bij mensen, altijd maatwerk gebaseerd op de levensfase van jouw dier.

    Tip! Vraag advies bij een onafhankelijke expert (zoals een diëtist/voedingsdeskundige, natuurgeneeskundige voor honden) die kijkt naar de specifieke behoeften van jouw dier. 

    Wist je dat: Op iedere verpakking van hondenvoeding het % vers vlees ten opzichte van vulmiddelen (zoals zetmeel en granen) te lezen is?

Kies voor snackjes die passen bij de voeding die je geeft; wissel hierin af en zorg voor dosering. Belonen op stem of clicker werkt bij honden ook heel goed. Als je keukenrestjes voert, wees dan voorzichtig met zout, suiker en E-nummers omdat je hond dit niet goed kan verwerken.

Wist je dat er hele handige heup/schoudertasjes zijn waar je snacks in kan bewaren voor tijdens de dagelijkse wandeling en/of training?

  1. Mand en rustplekken – Koop een mand die past bij de volwassen maat van je dier, dus eentje waar jouw hond languit in kan liggen. Letten op ergonomie bij een zwaardere en/of grotere hond is extra belangrijk voor de ondersteuning van gewrichten in rust. Er is bijzonder veel keuze in aanbod, focus op praktische zaken wordt soms vergeten. Wasbaarheid, vulling (gevaarlijke plastics) en ergonomie zijn key! Vergeet ook zeker niet een stabiel en plat kussen voor vervoer en een kussen/deken voor uitstapjes. Een herkenbaar geurtje kan voor je hond heel welkom zijn in een onbekende omgeving.

Creëer in huis 1 of twee rustplekken op plekken die voldoen aan de behoefte van rust. Dus niet in een doorloop, of drukke plek, niet te dicht bij de verwarming of juist op een tochtige plek. Zorg dat jouw hond zich ongestoord kan terugtrekken. Leer (kleine) kinderen dat de mand een no-go zone is, houdt het ten alle tijden veilig voor je kind en voor je dier.

 

  1. Tuigjes en riem – Een goed passend tuig(je) is heel belangrijk voor jouw nieuwe vriendje. Wandelen en buiten bewegen gaan jullie natuurlijk veel en vaak doen. Duurzaamheid en draagcomfort zijn echt kernbegrippen bij de keuze voor een passend tuig of halsband. Je hebt tuigjes voor outdoor of bandjes die helemaal bling bling zijn. Wat je ook aanschaft; het moet goed passen en niet knellen of drukplekken veroorzaken. Let extra op de plekken rond de oksel en het borstbeen, kortere riemen geven in de regel meer controle en lange lijnen zijn meer geschikt voor training. Het is zeker niet vreemd om meerdere banden en soorten lijnen voor je dier aan te schaffen. Oja, houdt er rekening mee dat je in het eerste levensjaar van je pup meerdere malen zal moeten wisselen naar een grotere halsband.

4. Speeltjes en spelaanbod – Denk daarbij aan diverse soorten spel die je kan aanbieden. Zeker met een pup is het aan te raden diversiteit aan te bieden en te kijken wat voor spel jullie allebei leuk vinden. Trekspelletjes (oefenen in loslaten) doe je met een floss, gooi/werpspelletjes doe je met een bal, denkwerkspelletjes doe je met een voerpuzzel of snuffelmat. Opbouw van spel, rust, wandel, eet en knuffeltijden is heel belangrijk voor een gezonde en gebalanceerde hond. Let goed op wanneer je pup moe wordt, beste voorkom je dit en stop je tijdig met het spel om je dier niet te overprikkelen.

Wist je dat?

  • Er ook bibliotheken/speel-o-theken bestaan voor hondenspelletjes? Honden hebben veel behoefte aan afwisseling en het scheelt weer in aanschafkosten. Het is met een pup wel aan te raden spel op te bouwen en te doseren in tijd.
  • Online zijn er allerlei trainingen en uitlegvideo’s beschikbaar waar je eens kan kijken in de ruime keuze van aanbod.
  • Als je dier volwassen is kan je ook zelfs o.a. samen dansen (doggydance), hardlopen (canecross), agilty (hoopers), of speuren (mantrailing) gaan doen. Hoe tof is dat!
  1. Verzorging van vacht – Net zoals jouw eigen kapsel, is het een goed idee om de vacht van jouw dier regelmatig te borstelen en te verzorgen. Afhankelijk van de vachtsoort natuurlijk; een gladde vacht heeft minder verzorging nodig dan een krullende vacht. Leer je pup vanaf de introductie in jouw gezin dat vacht en nagelverzorging erbij hoort. Bouw dit langzaam op en let erop dat het een gezellig momentje wordt waarbij je dier ook echt verzorging ervaart. Ondanks dat er veel verschillende soorten shampoo te koop zijn, raad ik het gebruik alleen aan in bijzondere omstandigheden. Een hondenvacht hoeft namelijk in principe nooit gewassen te worden maar reinigt zichzelf. Als je toch kiest om te wassen, gebruik dan een natuurlijke shampoo met een neutrale PH waarde. Oja, hoevaak moet je nu je hond eigenlijk borstelen? Daar is het antwoord niet zomaar op te geven; want naast vachtsoorten, moet je natuurlijk ook rekeninghouden met seizoensinvloeden (zoals de jaarlijkse vachtwisseling in het voorjaar en najaar). Als algemene frequentie kan je zeker 1x per week aanhouden, maar verzorging is en blijft maatwerk.
  1. Vaccinatie, ontworming, ontvlooiing en gezondheid
    Jouw dierenarts heeft jou vast al het nodige verteld over preventieve zorgen voor jouw dier. Misschien heb je er zelf ook al meer over uitgezocht op wetenschappelijke en onafhankelijke websites? Er veel gezondheidswinst te halen wanneer je de kracht van de natuur inzet en je goed meet waar je mee bezig bent. Gelukkig is het tegenwoordig vaak heel goed mogelijk eerst te meten voor welke ziektes jouw hond moet worden ge-ent, zodat je echt persoonlijk advies krijgt. Je doet dit door een antistoffenbepaling uit het bloed aan te vragen bij je dierenarts. Ook op gebied van ontworming is het meten is weten principe al aardig ingeburgerd door de inzet van zgn. mestonderzoek. Vaak ook gewoon via jouw dierenarts mogelijk maar er zijn diverse online aanbieders te vinden. De ontlasting van je hond stuur je op in een speciale verpakking en binnen 24 uur krijg je dan van het laboratorium te horen of het nodig is om te ontwormen.
  1. Verzekering en dierenartskeuze
    Naast een (verplichte) verzekeringen in aansprakelijkheid (vaak al standaard onderdeel van je aansprakelijkheidsverzekering) is het ook een goed idee om een huisdierenzorg verzekering af te sluiten voor je pup. Je weet namelijk nooit wat voor uitgaven je nog zal moeten gaan maken voor de gezondheid van je dier. Er zijn diverse websites waar je kan verzekeringen met elkaar kan vergelijken en zo kan zien welke verzekering het beste bij jouw situatie past.
  2. Training en hondenschool
    Ook voor een hondenschool heb je waarschijnlijk een zeer ruime keuze. Het makkelijkste is natuurlijk een school in de buurt waar je niet lang voor moet reizen, maar let ook zeker bij je keuze op het lesaanbod. Denk daarbij ook aan cursussen die je kan doen wanneer jouw pup groter is. Het is altijd een goed idee om eerst eens bij een hondenschool te gaan kijken zonder jouw dier, om te zien of de school en de manier van lesgeven bij jou past. Oja, bij het aanbod is het fijn wanneer er ook privélessen mogelijk zijn.

    9. Opvang en vakantieplan
    Een leuke en fijne opvang voor vakanties is vaak niet het eerste waar je aan denkt bij de aanschaf van een pup. Toch is het wel heel handig om eraan alvast over te denken, want niet op alle uitjes zal je jouw viervoeter willen en/of kunnen meenemen. Soms biedt de fokker wel aan om op te vangen in geval van vakanties, maar er zijn ook diverse pensions en vakantieopvang adressen. Wist je dat er ook thuisopvang mogelijk is, dan wordt zorg voor jouw dier gecombineerd met zorg voor je huis, andere huisdieren en planten. Ook kan je denken aan zgn. huiselijke opvang bij een kleinschalig pension of bij vrienden en/of familie thuis. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat toffe vakantiebestemmingen waar je met je hond welkom bent, check dit altijd voordat je gaat boeken.

    10. Aanpassingen in en om huis
    Tot slot, de woonplek van je toekomstige beste vriend; geen onbelangrijke in de lijstje, te meer omdat je er zelf al woont ; ) Als je een pup in huis verwelkomt dan komt daar natuurlijk ook een mand en voer/waterbakken bij. Zet ze op een rustige plek, niet in een doorgang, dit eet/drinkt niet zo rustig namelijk. Houdt ook rekening in je woonkamer met een bench of een extra rust/ligplek. Vaak kiezen dieren ze zelf naar verloop van tijd, maar het kan zeker in het begin heel handig zijn om je pup echt een plek aan te wijzen. Laat je pup bij aankomst rustig ruimte voor ruimte het huis verkennen; waar de deuren zijn, waar de trappen zijn, etc. Plak glazen deuren op pup ooghoogte af en breng je Ming-vaas naar een veilige plek. Ga nog eens goed na of je tuin echt goed afsluitbaar is en voorzie eventueel (tijdelijk) een hekje. Heb je andere huisdieren in de buurt je pup? Zorg dat die zich goed kunnen verstoppen en beschermen voor een al te enthousiaste kennismaking.

Veel plezier samen!

Tot slot, heel veel plezier met jouw lieve viervoeter, liefs van LEAF Animal Care

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping Cart (0)

Winkelwagen