HELP! MIJN PAARD NIEST….

Stof en pollen
Misschien leuk om met jullie te delen; ik ben een enorm paardenliefhebster. Mijn hele leven rijd ik al paard en kan nog steeds erg genieten van het werken met deze dieren. Uiteraard zie ik ook veel om mij heen gebeuren, in de stallen, in de weide maar ook tijdens buitenritten. Dus grijp ik deze mogelijkheid om de reactie op stof en pollen eens aan het licht te stellen. Er is namelijk nog weinig bekend over het exacte ontstaan en effectief behandelen van klachten van de voorste luchtwegen zoals niezen bij paarden. Vervelende symptomen zoals kuchen, hoesten, niezen, neuskrabben en hoofdschudden (zgn. headshaking syndroom) kunnen samenhangen met een  reactie op stof en pollen.  Het neusslijmvlies krijgt als eerste deze stoffen te verwerken bij het inhaleren van de omgevingslucht.  Misschien denk jij nu wel, wacht eens even… dit komt mij bekend voor! Dan vertel ik je graag meer hierover in onderstaande blog.


Wist je dat?
Niet alle paarden even goed reageren op de aanwezigheid van bomen, grassen en pollen? Denk bijvoorbeeld aan de bloeiende berk, els, populier en wilg, die doorgaans gekend zijn bij mensen met hooikoorts. De meeste pollen zijn aanwezig van maart tot en met september. Er zijn speciale apps en websites die je informeren over de hoeveelheid pollen in jouw omgeving. Ideaal om dus even te checken voordat je een prachtige buitenrit gaat maken.

Typische klachten bij jouw paard kunnen zijn:

 • Snotterige uitvloeiing
 • Licht hoesten en kuchen (voorste luchtwegen)
 • Jeuk aan de neus (en eventueel krabben/schuren)
 • Hoofdschudden
 • Ademhalingsproblemen (zonder inspanning)
 • Bijholteontsteking

Uiteraard kunnen deze symptomen ook andere oorzaken hebben en is een advies van je dierenarts altijd een goed idee!

Wat kun je zelf doen of laten doen wanneer je paard klachten heeft?

 • Zelf kun je kijken of de symptomen verdwijnen als je paard op stal staat of wanneer het regent;
 • Zet je paard het liefst alleen buiten wanneer het regent.
 • Kies indien mogelijk een andere weide waar minder bloeiende bomen staan.
 • Zorg voor ruime ventilatie in de stal (geen tocht uiteraard)
 • Zet je paard even buiten wanneer je in de stal aan de slag gaat
 • Extra afspoelen met water van hoofd/manen/halster/hoofdstel.
 • Vermijdt gebieden met veel bloeiende grassen en bomen, een perfect excuus voor een strandrit 😉

Een natuurlijk hulpmiddel
Als natuurlijk hulpmiddel kun je ook een neusspray speciaal voor paarden gebruiken. De neusspray legt een barrierelaagje in het neusslijmvlies. Hierdoor kan het stof en de pollen niet hechten en/of gaan irriteren. Een voorbeeld van zo’n natuurlijke neusspray is Leaf Nostrilvet.

LEAF Animalcare nostrilvet
Waarom Leaf Nostrilvet?
Leaf Nostrilvet
werkt 100% natuurlijk; het legt een extra beschermende barrière in het neusslijmvlies van je paard. De poeder is gemaakt van cellulosepoeder, een stof die gemakkelijk wordt afgebroken door het lichaam en die niet belastend is. Met de speciaal ontworpen paardenneusspray breng je de poeder gemakkelijk in de neusgaten van je dier. Iedere verpakking bevat 2 flesjes van elk 1500mg, in totaal goed voor ca. 200 keer sprayen.
Leaf Nostrilvet is al jarenlang dé neusspray voor paarden en wordt wereldwijd verkocht. Nu eindelijk ook weer in Nederland en België verkrijgbaar en wel in een geheel nieuw jasje!

Heel veel succes en natuurlijk veel plezier tijdens de mooie buitenritten deze zomer!

Je hebt vrijwel direct resultaat; mooi product, makkelijk in gebruik!
LEAF Animal care
José
Gebruikerspanel LEAF

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping Cart (0)

Winkelwagen